Za zneužití 21 chlapců hrozí pedofilovi až 10 let

Praha - Městské státní zastupitelství obžalovalo muže, který údajně zneužíval více jak dvacítku chlapců. Pětatřicetiletý Pražan si své oběti údajně vyhledával na internetu. Žádal od nich choulostivé fotografie, kterými je vydíral a nutil k pohlavnímu styku. Žalobci muže viní z pohlavního zneužívání, vydírání, ohrožování výchovy, svádění k pohlavnímu styku a znásilnění. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení.

„Podle obžaloby bylo z 21 obětí 20 mladistvých,“ uvedla mluvčí státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Údajného pachatele kriminalisté zadrželi a obvinili v listopadu loňského roku. Nejprve mu přičítali až 35 nezletilých obětí. Muž, který se vydával za špičkového osobního strážce nebo sponzora dětských domovů, skončil ve vazbě.

Údajně nezletilé chlapce vyhledával obviněný na serveru lidé.cz. Chlapcům měl slibovat peníze nebo splnění jiných přání, za což od nich chtěl jejich nahé fotografie, kterými je pak vydíral a nutil k pohlavnímu styku. Hrozil jim, že je vystaví v místě, kde bydlí. Někteří se ale nenechali zastrašit a styk odmítli.

Policie se o případu dozvěděla prostřednictvím informátorů z řad pražských sociálních pracovnic a zaměstnanců dětských domovů. Muž pracoval jako vrátný průmyslového objektu. Podle kriminalistů si vybíral děti ze sociálně slabších rodin.