Případ postřeleného podnikatele se vrací k soudu

Olomouc - Případ Ladislava Kuty obžalovaného z pokusu o vraždu šestapadesátiletého podnikatele Karla Svobody se vrací zpět ke krajskému soudu. Vrchní soud v Olomouci dnes vyhověl jeho odvolání. Podle soudců jsou v rozsudku takové rozpory, že je třeba případ znovu projednat. Muž byl původně odsouzen na 14 let. Podnikatel, který byl zasažen z bezprostřední blízkosti dvěma ranami ze samopalu, přežil jen díky včasné lékařské pomoci.

„V této věci je řada takových rozporů, které neumožňují učinit zcela jednoznačný spolehlivý závěr nejen o ději, ale i o tom, zda je pachatelem skutečně obžalovaný Kuta,“ uvedl mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy. Rozsudek lze podle něj označit za předčasný. Krajský soud bude muset znovu provést další důkazy.

Jedním z rozporů je například to, že svědci i poškozený uvedli, že pachatel vystřelil na podnikatele ze strany otevřených dveří řidiče a z místa poté utekl. Pachová stopa se však našla na sedadle spolujezdce. „Nabízí se alternativa, že obžalovaný mohl mít dalšího komplice nebo že se případně na místo vrátil,“ doplnil mluvčí odvolacího soudu. Podobných rozporů je v případu více. Obžalovaný ve svém odvolání poukazoval i na rozpory ve výpovědi podnikatele a jeho syna i na rozporuplnou identifikaci pachatele.

Kuta, který vinu popírá, přistoupil podle obžaloby na parkovišti před hotelem U Velehradu k vozidlu poškozeného, otevřel dveře a dvakrát na něho z bezprostřední blízkosti vystřelil. Svoboda, který prý na Slovácko přijel dohodnout vrácení půjčky, utrpěl těžké zranění. Jedenáct dní byl v umělém spánku a dva měsíce v pracovní neschopnosti. Zranění navíc podle lékařů může zanechat trvalé následky, například omezenou funkčnost plic. Svoboda prý Kutu jako pachatele poznal. Podle něho si ho zřejmě najal muž, který jeho firmě dlužil 4,5 milionu korun.