Uzávěra Bučovic komplikuje život řidičům i místním

Bučovice (Brněnsko) – Silnice I/50 v Bučovicích prochází rekonstrukcí. Objížďky, které vedou po nekvalitních silnicích kolem obce, komplikují život řidičům i obyvatelům Bučovic. Vozidla přes zákazy vjezdu často do Bučovic zajedou a potom bloudí ulicemi. Silnice I/50 je jedním z nejvýznamnějších tahů na jihovýchodě republiky, spojuje Brno, Uherské Hradiště a slovenský Trenčín.

Oficiální objízdná trasa odvádí auta ze silnice I/50 na jižnější I/54, mezi oběma státními silnicemi však musí přejet po komunikacích nižších tříd. Část řidičů proto projíždí přes zákazy vjezdu až do Bučovic, kde objíždějí výkopy okrajovými částmi města. Podle bučovického místostarosty Františka Šujana se s uzávěrou takto vypořádají asi dva tisíce řidičů denně.

Protože řidiči projíždějí hned několik zákazů vjezdu, čekají na ně bučovičtí strážníci, kteří za půl roku, kdy je silnice I/50 uzavřena, vybrali 400 tisíc korun. „Přece není možné, abych třikrát projel dopravní značku zákaz vjezdu všech motorových vozidel a pak se divil, že jsem se dopustil přestupku,“ uvedl velitel bučovických strážníků Jiří Wasserburger.

Řidiči ovšem podotýkají, že část uzavřené státní silnice už je opravená a jezdí se po ní mnohem lépe než po objížďkách. „Po objížďce se skoro jezdit nedá, to jsou naprosto nevyhovující silnice,“ řekl jeden z projíždějících řidičů.

Podle Ředitelství silnic a dálnic ale není možné část silnice otevřít, protože celá komunikace se opravuje po etapách, které na sebe nenavazují. Řidiči i Bučovičtí se tak budou muset s uzavírkou vypořádávat ještě rok.