Vlaky na Olomoucku budou mít pravidelné intervaly

Olomouc – Na pravidelné intervaly mezi odjezdy regionálních vlaků se mohou těšit cestující na některých tratích v okolí Olomouce. V tzv. taktu budou jezdit osobní vlaky vyrážející z Olomouce do Senic na Hané a také nové spoje z Červenky do Prostějova. Spoje mají na těchto tratích jezdit častěji, v pravidelných intervalech a změní se také cílové stanice.

Dosavadní spoje, které jezdily z Olomouce přes Senice na Hané, Náměšť na Hané a Drahanovice do Prostějova, budou nadále končit již v Náměšti nebo Drahanovicích. Vlaky budou jezdit každou hodinu, z Olomouce vyrazí minutu po půl, v opačném směru budou Náměšť na Hané opouštět deset minut po půl.

Naopak prodlouženy do Prostějova budou od 14. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, osobní vlaky jezdící dosud v trase Červenka – Senice na Hané. Také tyto spoje budou jezdit každou hodinu. Ze Senic do Prostějova pojedou všechny dopolední spoje a odpoledne každý druhý. Také tyto vlaky budou jezdit v hodinovém taktu, z Červenky odjedou deset minut po celé, v opačném směru z Prostějova krátce před půl, resp. sedm minut po celé ze Senic.

Na trati Červenka – Prostějov budou v hodinovém taktu jezdit také posilové vlaky mezi Litovlí a Červenkou, která leží na hlavní trati z Olomouce do Prahy.

Vedoucí oddělení veřejné dopravy krajského úřadu v Olomouci Jaroslav Tomík uvedl, že zejména díky změnám na tratích Olomouc – Senice a Červenka – Prostějov příští rok vzroste počet kilometrů, které ČD najedou v regionální dopravě v kraji. Novinky mají do vlaků přilákat cestující, kterých v poslední době ubývalo.