Úsek D1 s povinnými zimními pneumatikami se prodlouží

Praha – Úsek dálnice D1, na kterém je povinné mít v zimě nasazeny zimní pneumatiky, se brzy prodlouží. Dosud je nutné mít v autě zimní výbavu mezi Humpolcem a Jihlavou, nově přibude úsek od Jihlavy k Velké Bíteši. Letní pneumatiky tak budou v zimně nepřípustné asi na 70 kilometrech nejvytíženější české dálnice.

Na prodloužení úseku, kde je povinné mít v autě zimní výbavu, se shodlo ministerstvo dopravy s policií. Obě instituce považují pravidlo, které letos platí poprvé, za přínosné. „Problémy jsou téměř v celé délce dálnice na Vysočině, takže prodloužení je na místě,“ řekl šéf dopravní policie Leoš Tržil. Dodal, že policie bude dodržování nového pravidla na dálnici kontrolovat.

Nová značka „zimní výbava“ platí od začátku listopadu do konce dubna. D1 je zatím jedinou dálnicí, kde byla značka osazena, ministerstvo dopravy však nevylučuje její umístění i na další dálnice. Značka je také na sedmi úsecích silnic první třídy. Platí i na některých silnicích nižších tříd, především těch, které vedou do hor.

Vydáno pod