Chrudimsko se v prosinci začlení do pardubického IDS

Pardubice – V regionálních železničních spojích a autobusech na Chrudimsku bude možné používat od poloviny prosince jízdenky pardubického integrovaného dopravního systému. V Pardubickém kraji zbývají ještě dva okresy, kde integrovaný systém nefunguje. Na Orlickoústecko a Svitavsko se ale rozšíří nejdříve za rok. S rozšířením souvisí také posílení železničního spojení mezi Chrudimí a Pardubicemi.

Celkově ale v Pardubickém kraji příští rok vlaků ubude. ČD zruší spoje, které považují za nevyužívané. Vedle spojů jezdících mezi Chrudimí a Pardubicemi, kde budou jezdit vlaky i v noci, bude posílena doprava z Chocně do Vysokého Mýta a z Pardubic do Hradce Králové.

Pardubickým krajem denně projede 889 spojů, z toho 717 připadá na regionální dopravu. ČD loni přepravily 13,2 milionu cestujících, letos by jich mělo být asi 13,6 milionu. Vlaky v příštím období najezdí asi o jedno procento méně kilometrů, podle hejtmanova náměstka Jana Tichého to však neznamená zhoršení služby. ČD totiž čtyřikrát ročně zjišťují, jaká je vytíženost vlaků na jednotlivýh tratích.