Pražská policie se zaměří na předsednictví a na boj s kriminalitou v centru města

Praha - Prioritou pražské policie bude v příštím roce zajištění bezpečnosti akcí souvisejících s českým předsednictvím v Radě Evropské unie a snížení kriminality především v centru a na jihu hlavního města. Metropoli přitom stále chybí asi tisícovka policistů. Nalákat je má mimo jiné i zvýšení průměrného platu o 1 900 korun či garance ubytování pro mimopražské.

Ohledně předsednictví se pražská policie bude podílet hlavně na ochraně Kongresového centra, kde se v první polovině příštího roku uskuteční řada zasedání. Bude zajišťovat bezpečnost jak účastníků schůzek, tak i tamního personálu. Dále se bude ve spolupráci s dalšími složkami policie starat o bezpečnou přepravu účastníků schůzek.

Počet policistů, kteří budou mít hladký průběh schůzek na starosti, nechtěl Martin Červíček, šéf pražských policistů, z taktických důvodů prozradit. „Jsem přesvědčen o tom, že to personálně zvládneme bez toho, že by došlo k utlumení jiných našich činností,“ uvedl v souvislosti s tím, že Praze pořád schází 15 procent policistů.

Kromě předsednictví se chce Červíček zaměřit na bezpečnost Pražanů v nejproblémovějších lokalitách, což je centrum a jižní části města, konkrétně Praha 4, 10, 11, 12, 15 a 22.

„V Praze se ročně stane zhruba čtvrtina všech trestných činů, k nimž dojde na území České republiky. Zároveň tu existuje podstav, proto jsem na platy pražských policistů uvolnil další finanční prostředky,“ vysvětlil dnes policejní prezident Oldřich Martinů.

Šéfovi pražské policie ztěžuje práci nejen nedostatek lidí, ale také postoj magistrátu. Primátor Pavel Bém jmenování Červíčka, kterého Martinů dosadil do funkce bez výběrového řízení, ostře zkritizoval a označil to za „zločin a diverzní akci ministerstva vnitra“. Červíček, jenž do Prahy přišel z Náchoda, podle magistrátu nemá dostatečné vzdělání, vědomosti o hlavním městě ani zkušenosti s řízením tak důležitého policejního sboru.

Vydáno pod