Klaus připustil možnost odchodu z ODS

Praha - Prezident České republiky Václav Klaus naznačil, že by mohl odejít z Občanské demokratické strany. U jejího zrodu stál na počátku devadesátých let a v současnosti je jejím čestným předsedou. Klaus je zároveň ochotný podpořit vznik nové, konkurenční strany, která by byla pravicová a euroskeptická.  Prezident zatím jednoznačně neodpověděl na to, zda opustí ODS a do nové strany vstoupí. Politolog Jan Kubáček v rozhovoru pro ČT vyjádřil pochybnost, že by právě Klaus přestoupil z ODS do nějaké eurosketické strany, neboť by tímto krokem poškodil více než Mirka Topolánka celou ODS. Tyto výroky mají jen znejistit Topolánka před nacházejícím kongresem strany. Premiér Topolánek by jako předseda ODS Klausovo rozhodnutí respektoval.  Předseda Senátu Přemysl Sobotka by naopak takové jednání vnímal jako zradu.

„Pravděpodobně jsem ještě pár dní v ODS. Uvidíme,“ prohlásil Klaus týden před kongresem ODS, který má po debaklu strany v říjnových krajských a senátních volbách rozhodnout, jaká bude další politika ODS. Klaus je považován za kritika současného předsedy ODS Mirka Topolánka a naopak za stoupence pražského primátora Pavla Béma, který bude v závěru příštího týdne s Topolánkem bojovat o funkci šéfa strany. Topolánek a Bém se liší v názoru na to, jakou politiku by ODS měla dále prosazovat.

Klaus by mohl podpořit novou stranu, o jejímž vzniku uvažují někteří lidé z jeho okolí. Strana by úzce spolupracovala s hnutím Libertas, jež založil irský odpůrce lisabonské smlouvy reformující EU po jejím rozšíření Declan Ganley. Hnutí mělo velký podíl na tom, že Irové letos odmítli v referendu Lisabonskou smlouvu reformující EU po jejím rozšíření.

Starší syn prezidenta Václava Klause ukončil členství v ODS

„Mám ještě do března zaplacené členské příspěvky, ale s ODS jsem už v úterý skončil,“ řekl prý Václav Klaus mladší Hospodářským novinám. Klausovi mladšímu se nelíbí směr, který ODS nabrala pod vedením předsedy Mirka Topolánka, ani to, že právě Topolánek patrně na stranickém kongresu příští týden funkci obhájí. Topolánkovu nominaci v úterý podpořila ODS v Praze 8, jejímž členem Klaus mladší je. Topolánka podpořila i většina regionálních organizací ODS, které se před kongresem už sešly.

Předseda ODS Topolánek by odchod respektoval

Premiér a šéf občanských demokratů Mirek Topolánek bude jako předseda ODS respektovat případné rozhodnutí prezidenta republiky Václava Klause přerušit vazbu k ODS. V prohlášení uvedl, že prezidentova slova o možném odchodu do euroskeptické strany chápe jako odmítnutí pozvání na nadcházející kongres ODS.

Přemysla Sobotku Klausovy plány rozhořčily

Prezident by podle Sobotky podporou nové strany popřel vše, co celá léta dělal. „Nepředpokládám, že by zrada byla členy ODS odpouštěna,„ uvedl předseda Senátu na dotaz, zda by nová strana oslabila ODS. Vzápětí připomněl takzvaný sarajevský atentát před 11 lety, který byl namířen proti Klausovi a vedl k odštěpení US-DEU. Také ministr vnitra Ivan Langer by považoval Klausův postup za neomluvitelný. “Osobně to beru jako podraz těm, kteří, když byl Václav Klaus zrazen, se za něj postavili, i těm, kdo ho dvakrát zvolili prezidentem," vzkázal Langer.

Miloš Zeman varuje před stranickými turbulencemi

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman rovněž sleduje informace o úmyslu lidí kolem prezidenta Václava Klause založit novou stranu i spekulace o úmyslu Klause opustit ODS. „Já jsem si také uvědomil, že když dochází k určitým výměnám ve vedení velkých stran, tak že to může vyvolat určité turbulence,“ uvedl Zeman. Prosakující zprávy o úmyslu Václava Klause opustit ODS považuje Zeman za neověřené, a proto je odmítá komentovat.