Soud potrestal bývalé železničáře za neposkytnutí pomoci

Rychnov nad Kněžnou - Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou potrestal za neposkytnutí pomoci 1,5 rokem vězení bývalého strojvedoucího Jiřího Stejskala. Někdejšímu průvodčímu Martinovi Peřinovi soud uložil za stejný trestný čin šest měsíců vězení. Bývalí zaměstnanci Českých drah podle spisu 1. května nepomohli jednadvacetiletému mladíkovi, kterého srazil vlak mezi obcemi Doudleby a Kostelec nad Orlicí na Rychnovsku. Rozsudek není pravomocný, oba muži se proti němu mohou odvolat.

Soudkyně Zuzana Ursová řekla, že neposkytnutí pomoci zraněnému mladíkovi bylo v rozporu s principy humanity, oba muži navíc porušili předpisy Českých drah. Podle nich měli srážku vlaku s mladíkem neprodleně ohlásit, zajistit mu první pomoc a nepokračovat v jízdě. Soud dnes nerozhodl o odškodném po pozůstalé ve výši stovek tisíc korun, rodiče se mají peněz domáhat v občansko-právním řízení. Ani jeden z obžalovaných se dnešního vynesení rozsudku nezúčastnil.

Obžalovaný Stejskal ve středu před soudem popsal, že mladíka na kolejích uviděl za snížené viditelnosti, použil výstražné houkání a poté rychlobrzdu. O tom, že vlak mladíka srazil, údajně nevěděl. Soupravu přesto zastavil a šel se podívat na trať. „Zjistil jsem, že muž nemá žádná viditelná zranění. Myslel jsem si, že se vrací z čarodějnic a je silně opilý,“ řekl Stejskal. Poté strojvedoucí i výpravčí nastoupili a pokračovali v jízdě.

Bývalý strojvedoucí před soudem svého činu litoval a omluvil se pozůstalým. Kdyby mohl, vrátil by podle svých slov událost zpět a chlapci pomohl. Sražený mladík podle znalců ještě několik hodin po nehodě žil, žádné zranění, které utrpěl při srážce, nebylo při včasném poskytnutí lékařské pomoci smrtelné. „Nechali ho umírat jako nějaké zvíře,“ konstatoval otec mladíka. Tělo mrtvého mladíka našli lidé až poté, co jej začali pohřešovat rodiče.