Soud zprostil bývalého šéfa brněnské ČOI obžaloby z korupce

Brno - Brněnský krajský soud dnes v odvolacím řízení zprostil bývalého ředitele brněnské pobočky České obchodní inspekce Petra Ventrubu obžaloby z korupce. Zároveň zrušil verdikt Městského soudu v Brně, jímž byl Ventruba potrestán podmínkou a pokutou 100 000 korun. Právě tuto částku údajně Ventruba žádal za to, že zařídí bezproblémovou změnu nájmu restaurace v sídle brněnské inspekce. Vinu zcela popírá. Krajský soud dnes dospěl k závěru, že se korupce neprokázala.

O úplatek požádal Ventruba podle obžaloby v únoru 2005. Ve své kanceláři jednal s Dušanem Pivoňkou, který v budově inspekce provozoval restauraci, ale chtěl ji prodat. Pivoňka žádal, aby nájemní smlouva mohla přejít na jeho nástupce. Ventruba to nejprve odmítal, pak prý naznačil, že by to šlo zařídit.

Na lístek údajně napsal částku 100 000 a podal ji Pivoňkovi se slovy „rozumíme si“. Takto celou událost líčí Pivoňka. Ventruba ale vše popírá. Soudkyně Marie Večeřová upozornila, že v celé kauze jsou protichůdná svědectví a četné pochybnosti.

Proto podle soudkyně bylo možné pouze rozsudek brněnského městského soudu zrušit. Odvolací soud tak učinil rozsudkem, proti němuž již není možné podat odvolání. Věc je tím ukončena.

Soudce Jaroslav Chochola z brněnského městského soudu, který Ventrubu v létě za údajnou korupci potrestal rokem vězení s podmíněným odkladem na tři léta a pokutou, nešetřil na jeho adresu kritikou. Chochola v odůvodnění rozsudku uvedl, že praxe na obchodní inspekci za Ventruby připomínala „časy totality“ a mezi vedením této instituce podle něj panovalo „přítelíčkování“.

Vydáno pod