Hejtman Hašek nevěří opozici, chce prověřit povolební dotace

Brno - Nový jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) chce prověřit všechny dotace, o kterých bývalé vedení kraje rozhodlo po podzimních krajských volbách, ve kterých ČSSD zvítězila. Hejtman má podezření, že některé dotace byly přiděleny záměrně na poslední chvíli z obav před výsledky jednání o krajské koalici. "Byly schvalovány dotace, nad kterými mám já osobně otazník," řekl dnes novinářům Hašek. Nový hejtman plánuje na úřadě provést také finanční, personální a protikorupční audit.

Hašek se chce zaměřit na všechna rozhodnutí o dotacích, která bývalé vedení kraje učinilo od 18. října, tedy ode dne voleb, až do do 21. listopadu, kdy byl zvolen hejtmanem.

„Já jsem zjistil, když mi na stůl začali nosit nejrůznější materiály pro jednání rady a zastupitelstva, případně podpisy smluv, že bývalá reprezentace zřejmě spěchala až do v uvozovkách poslední chvíle, kdy měla politický mandát. Nechám si podrobně vysvětlit, proč bylo rozhodnuto o udělení dotací takto nestandardně na poslední a v režimech, které se vymykají běžným rozhodováním,“ dodal Hašek.

V nově zvolené radě mají většinu sociální demokraté, obsadili sedm míst z 11. Zbývající čtyři náleží občanským demokratům. V opozici jsou lidovci, jejichž krajský předseda Stanislav Juránek kraj vedl v minulých osmi letech. Druhou opoziční stranou jsou komunisté.