Silnice do skiareálu Hochficht je nebezpečná

České Budějovice – Silnice z Želnavy na česko-rakouské hranice, kterou využívají auta i autobusy při cestě z jižních Čech do rakouského příhraničního skiareálu Hochficht, není v dobrém stavu. Podle policistů je nebezpečná, původně po ní jezdila pouze terénní auta pohraniční stráže a od té doby se neopravovala. Zlepšení situace je ale v nedohlednu, protože rekonstrukci silnice brání ochránci přírody.

Policie by silnici ráda uzavřela, to se ale nelíbí starostům okolních obcí, které těží z turistického ruchu závislého na této komunikaci. „Pro nás je to nejdůležitější komunikace na Lipensku, zejména v zimním období,“ uvádí starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Kraj přitom má na rekonstrukci silnice peníze, naplánované úpravy ale již čtyři roky blokují ochránci přírody. „Je to lokalita ptačí oblasti a evropsky významná lokalita,“ říká Dagmar Kjučuková z Okrašlovacího spolku Zdíkovsko.

Horní Planá proto chce udržet co nejdéle v provozu přívoz přes lipenskou vodní nádrž. Ten může autům s lyžaři ušetřit větší část cesty po problematické silnici.