Eurokomisařka: Před ČR stojí řešení mnoha mezinárodních problémů

Praha - Česká republika se bude muset během svého předsednictví EU zapojit do řešení mnoha problémů v oblasti mezinárodních vztahů. Po jednání s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem to dnes v Praze řekla eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrero-Waldnerová. Za velmi důležitý považuje zejména projekt východního partnerství, který má za cíl prohloubit vztahy EU se šesticí východoevropských států, mezi jehož iniciátory patří také Česko.

„Během předsednictví je vždy mnoho problémů, které je třeba řešit. To, o co se musíte snažit, je nalézt vyvážené řešení,“ prohlásila někdejší rakouská ministryně zahraničí. Česko, které se vedení evropské sedmadvacítky ujme od ledna do června 2009, podle ní bude konfrontováno se situací v Gruzii, vývojem v Afghánistánu a Pákistánu či s blízkovýchodním mírovým procesem.

Na českém předsednictví bude podle eurokomisařky i navázání kontaktů s administrativou nového amerického prezidenta Baracka Obamy, který nastoupí do úřadu v lednu. Česká diplomacie již dříve naznačila, že by setkání nového šéfa Bílého domu s lídry unie ráda uspořádala na jaře v Praze.

Za velmi důležitý bod v agendě českého předsednictví komisařka považuje projekt východního partnerství, v němž jsou zapojeny Arménie, Ázerbájdžán, Ukrajina, Gruzie, Moldavsko a Bělorusko. Ve středu se podle svých slov chystá v Evropské komisi představit návrh na zintenzivnění spolupráce sedmadvacítky s touto šesticí: „Nabídneme jim něco na způsob asociačních dohod, podobných jako Ukrajině, jakmile na to budou zralé.“ Jejich součástí má být i možnost volného obchodu či zajištění energetické bezpečnosti.

Podle Schwarzenberga závisí předsednictví země do značné míry na tom, jak je schopná koordinovat svoji činnost s Evropským parlamentem, Evropskou radou i komisí, což bylo i účelem setkání s eurokomisařkou. Ministr na tiskové konferenci reagoval i na popravu renomovaného čínského vědec Wo Wej-chana. Čína podle něj zvolila k popravě dnešek vědomě, neboť v Pekingu se ve stejný den konala jednání o dodržování lidských práv i za účasti českého zástupce.