Vzlétlo první čínské dopravní letadlo

Šanghaj – První zkušební let dnes absolvovalo čínské dopravní letadlo ARJ-21. Stroj, který je prvním komerčním letadlem z nejlidnatější země světa, vzlétl z letiště v šanghajské správní oblasti Pao-šan a podle čínských médií byl testovací let úspěšný. Z bezpečnostních důvodů mohlo letadlo vzlétnout nejvýše 900 metrů nad zem.

Letadlo ARJ-21 představil jeho výrobce AVIC koncem loňského roku. Proudový letoun je určen pro regionální cesty, vejde se do něj 70 až 110 cestujících a jeho dolet činí 3 680 kilometrů.

Původně mělo ARJ-21 poprvé vzlétnout již v březnu. Začátek testů se ale zpozdil, protože trvalo dlouho, než prošly bezpečnostními zkouškami některé součásti. Čína dříve uvedla, že by letadlo mělo získat certifikáty způsobilosti k letu v první polovině příštího roku a dodávky zákazníkům začnou ještě do konce roku 2009. AVIC má v současnosti objednávky na 206 letadel.

Stroj ARJ-21 má konkurovat především podobně velkým letadlům od společností Bombardier a Embraer. AVIC chce ale posléze začít vyrábět také větší letouny s delším doletem. Číňané počítají i s výrobou obřích
letounů konkurujících Airbusům A380 a Boeingům 747. Někteří analytici se nicméně k vyhlídkám vývoje a výroby velkých letadel v Číně staví skepticky, protože země má v tomto směru omezené zkušenosti.