Důvěra Čechů v armádu roste. Stejně tak i nechuť k afghánské misi

Praha - Jen třetina Čechů věří tomu, že působení sil Severoatlantické aliance v Afghánistánu bude úspěšné. S vysláním vojáků do této neklidné oblasti Středního východu souhlasí jen necelá polovina oslovených, větší počet občanů je kvůli riziku, jež na české vojáky v oblasti čeká, proti. Občané více souhlasí s českou účastí v Kosovu a Iráku. Obecně českým vojákům důvěřuje sedm z deseti dotázaných. Vyplývá to z výzkumu, který si nechala vypracovat česká armáda.

Podle Čechů jsou nejdůležitější úkoly pro českou armádu pomoc při živelních pohromách i haváriích, obrana země a boj proti terorismu. Podporu získaly i zahraniční mírové mise, a to od sedmasedmdesáti procent dotázaných. Národ souhlasí s tím, že vojáci pomáhají stabilizovat situaci a udržet mír v dané zemi.

Účast na bojových operacích v zahraničí lidé za tak důležitou nepovažují, s nasazováním Čechů do boje nesouhlasí ani polovina lidí. „Česká veřejnost není ještě připravena, že česká armáda působí v takto nebezpečných místech. Bojové operace jsou navíc u lidí už tradičně nepopulární,“ reflektuje české postoje vedoucí odboru komunikace ministerstva obrany Jan Pejšek.

Víc než polovina lidí by navíc chtěla, aby byli čeští vojáci nasazování jen v evropském prostoru nebo v míň rizikových oblastech. Zdá se, že „trnem v oku“ je občanům především účast armády v afghánské misi. „Podle mě to lidé chápou, jenom si neumí dost představit, jak můžou naši vojáci v Afghánistánu pomoci České republice. Ale boj proti terorismu se odehrává zejména v Afghánistánu,“ zdůraznil Pejšek.

Přestože armáda tu chce počet vojáků ještě navýšit, padesát sedm procent lidí si myslí, že by číslo růst už nemělo. Přes svůj nedávný odpor začíná s částečným omezeným nárůstem v Asii souhlasit i sociální demokracie. „Situace v Afghánistánu se zhoršuje. Abychom byli schopni udržet bezpečnost našich vojáků, tak se asi drobnému posílení nevyhneme,“ řekl sociální demokrat a předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Českým vojákům důvěřuje sedm z deseti lidí. I přesto si ale jen polovina Čechů myslí, že by armáda zemi ubránila.