Tošenovský chce příští rok další kongres ODS

Praha - Bývalý moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský bude prosazovat, aby se po českém předsednictví Evropské unii, zhruba v červnu až září příštího roku, sešla "silná konference ODS na úrovni kongresu", která by se velmi vážně zabývala volbami. Mohla by vybrat i nového předsedu a lídra strany pro příští parlamentní volby a její vedení, připustil dále Tošenovský v rozhovoru pro Lidové noviny. Nejbližší kongres ODS se uskuteční v závěru příštího týdne a měl by vyřešit napětí ve straně po jejím debaklu v říjnových krajských a senátních volbách.

Kongres v příštím roce, který Tošenovský prosazuje, by podle něj jednal o kandidátech do Poslanecké sněmovny. „Naopak nynější kongres považuji s ohledem na předsednictví EU i mezinárodní smlouvy za nešťastný. Jestli bude po předsednictví EU kongres volební, to nevím. Ale každopádně to musí být zásadní konference, která se bude zabývat volbami. Musíme se bavit o myšlenkách, jak přesvědčit lidi. Budu trvat na tom, aby v červnu, nejpozději v září, takováto zásadní konference byla. Jestli bude volební, to ale opravdu nevím. To bude záležet na delegátech,“ řekl.

Je zvědav na to, zda je současný předseda ODS a favorit nadcházejícího boje o křeslo šéfa strany Mirek Topolánek stranu schopen vést a opět jí dávat plusové body. „To je jeho velká výzva. Myslím, že pozici má strašně těžkou. I proto mluvím o konferenci za půl roku, kde teprve budeme skutečně účtovat. Teď se každý třese, aby neshodil vládu před předsednictvím EU,“ uvedl Tošenovský.

Napětí v ODS utahuje Klaus

Napjatou situaci v ODS před kongresem strany, který se uskuteční příští týden, tento týden navíc rozvířily úvahy čestného předsedy ODS a prezidenta Václava Klause o založení nové euroskeptické strany.

Někteří představitelé ODS tyto zprávy považují za Klausovu zradu strany, jiní je chápou jako jeho výraz rozčarování z nynější politiky ODS před kongresem. Klaus je považován za zastánce pražského primátora a prvního místopředsedy ODS Pavla Béma, který příští týden bude s Topolánkem o křeslo předsedy ODS soupeřit.

Vydáno pod