Monarchisté si dnes připománají Karla IV.

Praha - Před šesti sty třiceti lety prožíval Pražský hrad velký smutek. Zemřel římský císař a český král Karel Čtvrtý, bylo mu 62 let. Jeho památku si dnes připomínají členové monarchistické strany Koruna česká. Karla Čtvrtého považují za jedinečnou osobnost - jako jediný dokázal České království dovést k vrcholu, který se pak už nikdy neopakoval. Sami monarchisté si léta přejí, aby se země znovu stala královstvím.

„Byl to vzorný panovník, chápal správu země jako službu, a ne jako samoobsluhu některých současných vládců,“ domnívá se předseda Koruny české Václav Srb. Karel byl víc diplomat než válečník. Jako mimořádně vzdělaný, obratný a od emocí oproštěný politik se zasloužil o rozmach českého státu. Upevnil jeho nezávislost na německé říši a podařilo se mu zajistit mu i hospodářský rozkvět. Vysloužil si označení Otec vlasti.

Karel IV. si podle dnešních monarchistů uměl všímat i hodnot, které nejsou ekonomicky výhodné. „Jsou to takové hodnoty jako mír, úcta, tradice, hodnoty, které se dají rozvíjet bez ohledu na bohatství člověka a které nás naopak vnitřně obohacují,“ říká generální sekretář Koruny české Petr Nohel. A právě na základě těchto hodnot se monarchistická strana snaží oživit myšlenku Českého království.

„Monarchie jako státní zřízení je jedno z nejlepších. Ostatně funguje ve většině západoevropských zemí. I většina zemí Evropské unie před našim vstupem byly monarchie. Shodou okolností jsou to vždy ty nejvyspělejší,“ tvrdí Nohel.

Největší Čech se jmenuje Karel

Že je Karel IV. v České historii význačnou osobností, potvrdila i soutěž České televize o Největšího Čecha. Před třemi lety mu diváci v anketě dali přednost před  Tomášem Garirguem Masarykem a Václavem Havlem.

Sedm státních a církevních představitelů po pěti letech odemknulo Korunní komoru s českými korunovačními klenoty.
Zdroj: ČT24