Trn v čínském oku? Dalajlamova cesta Evropou

Praha - Do Prahy přicestoval v rámci své cesty po Evropě tibetský duchovní vůdce dalajlama. Přijal tak pozvání bývalého prezidenta Václava Havla a nadace Fórum 2000. Vůdce tibetského exilového hnutí zůstane v republice do úterý, během svého pobytu absolvuje veřejnou přednášku o porozumění a setká se se skupinou českých poslanců. Proti jeho návštěvě Evropy tradičně protestuje čínská vláda. Dalajlama je totiž všeobecně považován za hlavního představitele tibetských snah o autonomii, které ovšem Peking ze zásady odmítá, a jeho setkání s čelnými představiteli evropských zemí proto opětovně kritizuje.

Důvod je nasnadě. Byla to právě Čína, kdo v roce 1950 do té doby samostatný himalájský stát obsadil a připojil ke svému území. Peking od té doby argumentuje tím, že Tibet byl vždy neoddělitelnou součástí Číny. Tibet je v tuto chvíli čínskou autonomní oblastí, podle Tibeťanů však jde jen o autonomii formální a s pekingskou vládou jednají o její rozšíření tak, aby Tibeťané mohli svobodně vyznávat vlastní náboženství, kulturu a jazyk. Zatím bezvýsledně.

Neúspěšnost jednání okomentoval na pražské návštěvě i sám dalajlama. „Na začátku rozhovorů z Čínou jsme doufali, že čínská vláda skutečně má odvahu něco změnit. Teď muž je nám jasné, že to bylo jen divadlo pro okolní svět bez jakéhokoliv obsahu. Moje důvěra v čínskou vládu je stále slabší a slabší. Zároveň ale roste moje důvěra v čínský lid.“

Dalajlama absolvuje přednášku i schůzku se zelenými

V Kongresovém centru promluví dalajlama na nedělní přednášce o právě o porozumění, které by mělo být, podle podtitulu přednášky, „cestou ke štěstí“. Projevu pude následovat diskuse s veřejností, dalajlama se v Praze setká i se členy poslanecké Skupiny přátel Tibetu, jejímiž členy jsou například Martin Bursík a Kateřina Jacques za Stranu zelených nebo občanská demokratka Lucie Talmanová. Schůzka s poslanci náhodná, neboť Čechy čeká v příštím pololetí předsednictví Evropské unii a tudíž i jednání s Čínou. Právě tehdy by mohli čeští představitelé problém porušování lidských práv v Tibetu výrazně upozornit.

Dalajlama není v Česku poprvé, první návštěvu podnikl v roce 1990 na pozvání Václava Havla, naposledy zde byl v roce 2006. Letos měl původně přijet v polovině října na summit o základních problémech lidské civilizace Fórum 2000. Nakonec se ale z účasti omluvil.

Summit EU-Čína odpadá. Kvůli schůzce se Sarkozym

Praha není jedinou dalajlamovou zastávkou. Navštíví také Evropský parlament, který jej už k čínské nelibosti tradičně podporuje. Komplikace způsobila plánovaná schůzka dalajlamy s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, jehož země nyní předsedá Evropské unie, která se má odehrát v polském Gdaňsku. Právě kvůli tomu požádala Čína o odložení 11. summitu s Evropskou unií. Předpokládá se, že odložený summit by se mohl konat v Praze právě během českého předsednictví.

Vydáno pod