Finanční krize nahání zahraniční dělníky „do náruče“ mafie

Praha - Některá česká města začínají mít problémy a strach z propouštění zahraničních dělníků - na vině je finanční krize. Například v mladoboleslavské automobilce ztratilo práci zhruba dva tisíce cizinců. Úbytek pracovních míst hlásí i Plzeňsko. Podle neziskových organizací je třeba rychle pomoci. Tito lidé jsou totiž snadnou kořistí pro mafie. Ministerstvo vnitra tvrdí, že problém není tak vážný a má prý připravený záchranný kruh.

Mongolové, Vietnamci, Ukrajinci nebo Moldavané - většina z nich do Česka za prací míří přes zprostředkovatele a agentury. Za cestu často zaplatí většinu úspor. Sen o dobře placeném zaměstnání se ale často rychle rozplyne: Mnoho z nich končí u nízkých výdělků za nekvalifikované práce. Finanční krize teď přináší další šok - vyhazov a následné propadnutí pracovního povolení.

„Jsou samozřejmě zoufalí a pak se obracejí na agentury, které nejsou oficiální, a které žádají velmi vysoké poplatky. Cena se pohybuje od 15 do 20 tisíc korun za vyřízení pracovního povolení včetně pracovního pobytu,“ uvádí z agentury.

Bez povolení jim hrozí během pár dnů vyhoštění. Asi nejvíce jsou ohroženi Mongolové a Vietnamci. Peníze na návrat do vlasti mnoho z nich buď nemá, nebo se ani vrátit nechce. To z nich dělá lehkou kořistí pro mafie. „Ženy mohou být zneužívány k prostituci, muži k různým nelegálním pracím,“ uvádí Jan Schorth z Mezinárodní organizace pro migraci.

Ministerstvo připravuje projekt

Ministerstvo vnitra už připravilo projekt, který má situaci pomoci řešit. Ve hře jsou i úřady práce. Ty se už ale pro některé cizince začínají uzavírat. Role ministerského projektu je prý v monitoringu situace s výraznou tendencí prosadit určité integrační prvky. Ve hře jsou i úřady práce.

V hledáčku ministerstva jsou i pracovní agentury, které se o své klienty nedokážou postarat. V Česku jich působí přes 2400. Úřady práce udělily v září desítce z nich souhrnou pokutu 8,5milonu korun.

Pytle cementu
Zdroj: ČT24