ODS z Vysočiny podpořila Mirka Topolánka

Jihlava - Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek dnes získal na regionálním sněmu v Jihlavě podporu pro svou kandidaturu na šéfa strany. V tajné volbě ho podpořilo 54 ze 79 delegátů. Pro jeho protikandidáta Pavla Béma, který se zasedání v Jihlavě nezúčastnil, hlasovalo pouze pět delegátů. Dvacet se hlasování zdrželo. Vyslovením důvěry v Jihlavě Topolánek získal podporu již šesté regionální organizace ODS.

Dosavadní předseda strany získal na předcházejících oblastních sněmech na Vysočině podporu ve třech z pěti organizací, žďárští a havlíčkobrodští delegáti o ní nehlasovali. Na jeho stranu se přiklonili až po diskusi na dnešním sněmu, který navštívil Topolánek. Bém do Jihlavy nedorazil, což některým delegátům vadilo.

Topolánek zatím v krajích boduje - získal nominaci více než tří desítek oblastních sněmů a podpořily ho i krajské organizace v Pardubickém, Olomouckém, Plzeňském, Zlínském a Jihomoravském kraji. Bém mimo Prahu uspěl pouze na některých oblastních sněmech Středočeského kraje. Sobotní regionální sněm ve Středočeském kraji nevyjádřil jednoznačně podporu ani jednomu z kandidátů. Bémovi ale k nominaci chyběl jen jeden hlas.

Topolánek: Klaus ODS nerozklíží

Mirek Topolánek dnes uvedl, že se neobává toho, že by prezident a čestný předseda strany Václav Klaus mohl způsobit rozklad ODS. Prezident tento týden naznačil, že by mohl opustit ODS. Sdělil také, že by podpořil vznik nové, euroskeptické strany.

„Já v této chvíli si nemyslím, že jeho podpora v ODS i těch jeho názorů, které on prezentuje, je taková, jak se obecně soudí,“ uvedl Topolánek v Nedělní partii televize Prima. Premiér také řekl, že o přípravách na vznik nové strany věděl už před letošní prezidentskou volbou. Přesto se zasloužil o Klausovo zvolení hlavou státu a učinil by tak prý i nyní. Připustil však zároveň, že jeho osobní vztahy s Klausem nikdy nebyly dobré a připomněl, že už na konci roku 2002 řekl, že nemá problém s Klausem, nýbrž Klaus má problém s ním.

Vysočina jedná i o kandidátech na místopředsedy strany

Vysočina týden před kongresem hlasuje také o kandidátech na místopředsedy strany, nikdo z nich ale prozatím nezískal potřebný počet hlasů tak, aby byl zvolen. O dva hlasy unikla nominace také Miroslavě Němcové ze Žďáru nad Sázavou, kterou podpořilo osmatřicet delegátů ze čtyřiceti potřebných. Neuspěl ani ministr vnitra Ivan Langer.

Volit se v Jihlavě mají také kandidáti do Evropského parlamentu. V Jihlavě o důvěru usiluje ministr zemědělství Petr Gandalovič a europoslanec Jan Zahradil.

Miroslava Němcová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod