Telefonování za volantem je nebezpečné i s hands-free, tvrdí vědci

Washington – Řidič, který za volantem telefonuje, je nebezpečný – i když používá hands-free. Samotný hovor ho totiž rozptyluje tak, že si nevšimne sjezdu z dálnice nebo nedokáže včas zareagovat na nečekanou situaci – například prudké brzdění auta vpředu. K takovému zjištění došli vědci z univerzity v Utahu. Podle článku publikovaného v časopisu Journal of Experimental Psychology je telefonování za volantem nebezpečnější než upovídaný spolujezdec, který rovněž odvádí řidičovu pozornost.

Vědci provedli několik experimentů v simulátoru, kterých se zúčastnilo 96 řidičů ve věku mezi 18 a 49 lety. Experimenty naznačily, že telefonující řidič se chová podobně jako opilec za volantem. Zároveň se ukázalo, že mladí telefonující řidiči reagují na situace podobně pomalu jako staří řidiči bez telefonu.

Konverzace se spolucestujícím je pro řidiče mnohem bezpečnější než telefonování, tvrdí vědci. „Rozdíl mezi telefonováním a hovorem se spolujezdcem je v tom, že člověk cestující ve vozidle ví, jak vypadá okolní provoz a může řidiči pomoct tím, že ho upozorní na odbočku nebo na nebezpečí,“ upřesnil Lee Strayer z univerzity v Utahu.