Aktivisté převlečení za smrtky demonstrovali proti radaru

Praha - Pět demonstrantů převlečených do kostýmů smrtek dnes ráno před úřadem vlády rozvinulo transparent odsuzující plánovanou výstavbu americké radarové základny v Brdech. Zároveň se snažili předat tištěná vyjádření svých názorů ministrům, kteří mířili na jednání vlády.

„Smyslem naší akce je poukázat na to, že umístění radaru na našem území by zvýšilo napětí v Evropě. Už teď vyhrocuje vztahy Evropy i USA s Ruskem. Tím se zvyšuje pravděpodobnost vzniku nějakého konfliktu,“ uvedl Jan Tamáš z hnutí Nenásilí.

V textu dopisu adresovaném ministrům a podepsaném slovy „Vaše Zubatá“ se demonstranti satiricky vyjadřují ke vzniku základny: „Díky vám máme nyní naději, že zde umístěný americký radar skutečně vyprovokuje Rusko k nějaké reakci, že snad mudžahedínové konečně i zde zasáhnou či že alespoň smrtelné radarové paprsky přinesou nějakou tu oběť.“

V neděli proběhne Pochod neviditelných 

Další akci plánuje hnutí Nenásilí již na tuto neděli. Před pražským Národním divadlem začne podle Tamáše ve tři hodiny odpoledne Pochod neviditelných. Průvod lidí v bílém má reagovat na údajnou nedostatečnou reflexi názorů odpůrců radaru v médiích. Pochod povede skrz město a skončí před sídlem veřejnoprávní televize. Stejná akce se bude v tu samou dobu konat také v Brně.

Vydáno pod