Radnice v Litvínově zakázala další akce Dělnické strany

Litvínov - O osudu dalších akcí Dělnické strany v Litvínově rozhodla tamní radnice jejich zákazem. Za posledních deset dní se sešlo celkem 11 oznámení o demonstracích nebo pochodech. Většinu z nich včetně akcí romských organizací a místních starousedlíků úřad zakázal. Městská prostranství si totiž až do konce května příštího roku rezervovala Židovská liberální unie.

Dvě akce, které Dělnická strana nahlásila na první polovinu prosince, už litvínovská radnice zakázala. Kromě toho, že plochy si zabrala dřív Židovská liberální unie, argumentovalo město i tím, že při posledních akcích byl poničen majetek. Příznivci ultrapravice naplánovali jeden ze svých zakázaných pochodů na 13. prosince. Místo této demonstrace tedy hodlají údajně představitelé Dělnické strany v Litvínově pouze besedovat s místními a následně se chystají na krátký „pietní akt“ na sídlišti Janov, kde podle prohlášení extremistů „budou zapáleny svíčky k připomenutí událostí ze 17. listopadu letošního roku.“

Dosavadní shromáždění pravicových radikálů vyhrotila situaci ve městě. Extremisté pochodovali k janovskému sídlišti 4. a 18. října a pak právě 17. listopadu. Při této poslední demonstraci muselo v Litvínově zasahovat 1300 policistů a při střetech bylo zraněno 16 lidí.

Možnostem, jak pomoci janovskému sídlišti, by se měla do konce roku věnovat vláda. Nejpozději od ledna bude v Janově působit 12 terénních pracovníků, policii by pak měli pomáhat romští asistenti. Město a majitelé domů mají také možnost získat až 150 milionů korun z evropských fondů.

Tomáš Vandas
Zdroj: ČT24