Jednání tripartity o reformě zdravotnictví opět k ničemu nevedlo

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek zase neuspěl se svou reformou u zaměstnavatelů a odborářů. Tripartita se sešla dnes brzy ráno a podobně jako před dvěma týdny jednání zase brzy skončilo. Odboráři odešli rozladění. Vadí jim, že vláda zákony schválila, aniž by je v tripartitě probrala. Navíc jsou v nich podle odborů desítky chyb.

Podle odborářů obsahují Julínkovy zdravotnické zákony řadu věcných chyb zejména přímo v definici důležitých zdravotnických pojmů. „Nejednoznačný výklad bude předmětem mnoha soudních sporů,“ řekl předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel.

Podle Engela vládou již odsouhlasené návrhy zdravotnických zákonů mají špatně definované pojmy, jako jsou například péče lege artis, informovaný souhlas či povinná mlčenlivost, s čímž se budou denně potýkat zdravotníci i pacienti. „Nikdo ze zaměstnanců si v těchto těžkých podmínkách v dané chvíli nebude jist, že udělal správnou věc,“ obává se Engel; podle něj všechny čtyři zákony obsahují podobných chyb desítky. 

Odborářům na Julínkových zákonech dále vadí zejména to, že u řady činností ve zdravotnictví nahrazují pojem zdravotní péče výrazem zdravotní služba. Podle nich tak Julínek hodlá obejít ústavní listinu práv a svobod garantující pacientům bezplatnou péči, což mu dnes osobně vytkli. „Zákony jsou naprosto špatně a parlament by je měl v samém počátku zamítnout,“ myslí si předseda ČMKOS Milan Štěch. Podle něj je pravděpodobné, že navržená podoba zákonů nebude vyhovovat kromě opozičních poslanců také některým zastupitelům KDU-ČSL. 
    
Z minulé schůzky odboráři odešli

Odboráři na minulé schůzce svým odchodem protestovali proti chování vlády, která předlohy tří ze čtyř norem schválila den před tímto jednáním. Odboráři požadovali, aby vláda své usnesení změnila a začala o potřebných změnách ve zdravotnictví diskutovat, ministři však podle nich zvolili přesně opačný postup.

Zaměstnavatelé a odboráři si stěžují, že s nimi vláda nekomunikuje. Podle Julínka ale byly jejich připomínky vyslyšeny. Spory mezi odboráři a vládou přerostly kvůli zdravotnickým reformám v otevřenou válku.

Odbory kritizují hlavně nepřehlednost, balík reformních zákonů je podle nich po zapracování změn tak obsáhlý a nepřehledný, že sami ministři nevědí, co schvalují. Julínek ale trvá na tom, že se některé změny musí přijmout rychle, například financování očkování nebo zvýšení příjmů zdravotních sester.

Odboráři se budou nyní snažit o svých argumentech přesvědčit zákonodárce z menších stran. I když se vláda na většině Julínkových norem shodla, jejich podpora v parlamentu jistá není. Proti ministrovým záměrům se stavěli totiž i někteří vládní poslanci. Julínkovy čtyři již schválené zdravotnické zákony navíc chtějí znovu projednat ve vládě lidovci. Nepřijatelná je pro ně úprava potratů a mají také další připomínky. KDU-ČSL se chce v koalici dohodnout i na osudu zdravotnických poplatků.

Nemocniční pokoj hradecké nemocnice
Zdroj: ČT24