Letecký provoz nad Českem v létě zhoustl o více než 6 procent

Praha - Nad českým územím zhoustl během letní letové sezony tranzitní letecký provoz od května do října o 6,3 procenta ve srovnání s letní sezonou 2007. Podle statistik Řízení letového provozu (ŘLP) celkem české území přelétlo 396 954 letadel. ŘLP zároveň oznámilo od Nového roku zvýšení poplatků za přelety, naopak zlevní starty a přistání na českých letištích.

Provoz byl tradičně nejsilnější v červenci, kdy dispečeři převedli přes ČR skoro 70 000 letadel. Nejrušněji bylo v českém vzdušném prostoru 10. července, kdy ŘLP registrovalo 2 258 přeletů, což je dosavadní denní rekord. Přes nárůst provozu se podařilo letos snížit průměrné zpoždění, které letadla nad českým územím nabírají. To se meziročně snížilo o 34 procent na 0,36 minuty na let.

Zvýšil se také počet startů a přistání 

Vedle přeletů se v létě zvýšil také počet startů a přistání na letištích v Praze a Brně. V pražské Ruzyni se počet přistání zvýšil o 4,6 procenta na 99 426. V Brně provoz vzrostl o více než 18 procent na téměř 20 776 pohybů. Podle mluvčího ŘLP Richarda Klímy se v Brně výrazně projevily pravidelné linky společností ČSA, Ryanair, TNT a Atlant Soyuz Airlines.

Vzlety a přistání zlevní, cena za přelet se zvýší 

ŘLP dnes zároveň zveřejnilo nový ceník svých služeb na příští rok. Zatímco vzlety a přistání od Nového roku zlevní, cena za přelet se zvýší. Na čtyřech letištích s mezinárodním provozem, v Praze - Ruzyni, Brně - Tuřanech, Ostravě - Mošnově a v Karlových Varech, zaplatí dopravce za takzvanou přibližovací jednotku 6 800 Kč, což je o šest procent méně než dosud. Podle generálního ředitele ŘLP Jana Klase se obraty pohybují ke třem miliardám korun a podobný vývoj se očekává i příští rok.

Přibližovací jednotka se vypočítává podle složitého matematického vzorce, kde jednou z veličin je hmotnost letadla. Výpočet poplatků podle přibližovacích jednotek se používá nově od letošního ledna, v přepočtu na starý systém zaplatí letadlo za každou tunu hmotnosti od Nového roku 131 korun, dnes je to 140 korun.

Za přeletovou jednotku zaplatí dopravci 1 196 korun

Při přeletu českého území zaplatí dopravci v novém roce za přeletovou jednotku, která zohledňuje vzdálenost a hmotnost letadla, 47,43 eura (1 196 Kč), dnes je to 41,27 (1 040 Kč). Boeing 737 nově zaplatí za přelet nad Českou republikou 4 700 korun, Boeing 747 přezdívaný Jumbo zaplatí za stejnou vzdálenost 13 000 Kč.

Přes Česko nejčastěji létají stroje německé Lufthansy, naopak přístávají a vzlétají letadla ČSA. Podle Klase máme ještě rezervu v přeletovém provozu a na Letišti Praha se bez paralelní dráhy dostáváme na kapacitní strop. Ve srovnání výkonů rosteme rychleji než ostatní evropské země.