U soudu stanul jeden z nejaktivnějších neonacistů v ČR

Praha - Před Obvodním soudem pro Prahu 1 dnes stanul bývalý mluvčí neonacistického Národního odporu Petr Kalinovský. Obžaloba ho viní z toho, že při loňské listopadové demonstraci před pražskou právnickou fakultou vytáhl plynovou pistoli a vystřelil do shromážděného davu. Údajně se tak dopustil trestného činu výtržnictví.

Incident se stal v souvislosti s plánovaným pochodem neonacistů, kteří chtěli v den výročí Křišťálové noci proniknout do Židovského Města. Díky opatřením policistů se ale větší skupiny pravicových extremistů do bývalé židovské čtvrti vůbec nedostaly. K nejvýraznějšímu incidentu tak došlo u nedaleké právnické fakulty, kde se neonacisté střetli s anarchisty. Při divoké potyčce, kdy byla zraněna i řada účastníků, použil Kalinovský podle obžaloby plynovou pistoli.

Kalinovský přiznal, že z pistole vystřelil. Hájí se ale tím, že se bránil útočícím anarchistům. Podle tvrzení svědků celé události však obžalovaného předtím, než z plynové pistole vystřelil, nikdo neohrožoval. To Kalinovský odmítá a tvrdí, že anarchisté byli ozbrojeni a proráželi policejní kordon. Soudní spis o jeho činu hovoří jako o bezdůvodném a zbytečném. Za jeho jednání hrozí Kalinovskému až dva roky vězení. 

V souvislosti s účastí na demonstracích souvisejících s výročím Křišťálové noci předvedla policie na služebny téměř 400 extremistů, a to jak neonacistů, tak i anarchistů. Většina byla podezřelá z přestupku proti shromažďovacímu zákonu.

Vydáno pod