Poslanci ODS o změně jednacího řádu nejednali, Tlustý zůstává v klubu

Praha - Poslanecký klub ODS dnes nejednal o změně svého jednacího řádu, která by umožnila vyloučit z jeho řad poslance, kteří jsou členy ODS. Změna měla umožnit odchod rebelujícího poslance Vlastimila Tlustého z klubu. Vzhledem k tomu, že návrh na změnu jednacího řádu klubu padl teprve minulý týden, nebyla podle předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře dodržena lhůta pro jeho projednání. Změnami jednacího řádu by se tedy mohli poslanci ODS zabývat ve středu.

Krok umožňující vyloučení Tlustého avizoval Tluchoř minulý týden, když se sněmovna nedokázala shodnout na programu schůze, a ta se nakonec nekonala. Jeden z chybějících hlasů patřil právě Tlustému.

Většina poslanců ODS už Tlustého mezi sebou nechce. „Nerespektuje elementární zákonitosti, které člen klubu s minimální mírou loajality musí splňovat,“ myslí si ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Některým se ale nelíbí možnost samotného vylučování z klubu. Poukazují na to, že se z něj nevylučovalo ani v době štěpení strany v roce 1997. „Tehdy totiž měla skupina, která později vstoupila do Unie svobody, v klubu většinu. Ale ani oni nenavrhovali institut vylučování,“ uvedl poslanec ODS Jan Vidím.