Policie odložila případ otrávených psů ze Štarnova

Štarnov - Olomoučtí policisté odložili případ 27 otrávených psů ze Štarnova na Olomoucku, jejichž těla se našla na konci srpna u cesty na nedaleké Bohuňovice. Podle vyšetřovatelů nikdo trestný čin nespáchal. Policisté postoupí věc odboru životního prostředí šternberské radnice, která bude případ řešit jako přestupek.

Psi zemřeli v důsledku otravy. Během vyšetřování se ale nepodařila určit látka, která je otrávila. Pravděpodobně šlo o komerčně vyráběný jed, který nezpůsobuje bolestivé stavy, proto nedošlo ke spáchání trestného činu týrání zvířat.

Policisté případ předají pracovníkům šternberského městského úřadu k projednání přestupků proti zákonu na ochranu zvířat proti týrání, veřejnému pořádku, zákonu o odpadech a přestupku na úseku vodního hospodářství. „Informaci o tom jsem se dozvěděl dnes od novinářů. Jakmile dostaneme příslušné spisy, začneme věc řešit. Zatím k tomu nic bližšího nemohu říci,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí šternberské radnice Miroslav Kluka.

Těla 27 mrtvých psů se našla na konci srpna v křoví u polní cesty za rybníkem Husinec. Při vyšetřování vyšlo najevo, že majitelkou psů byla Zdeňka Grohmanová, která desítky dalších chovala v nevyhovujících podmínkách v malém domku na okraji Štarnova. Žena tvrdila, že jí otrávené granule přinesl místostarosta obce ještě s jedním mužem, kteří těla zvířat poté odvezli. Místostarosta to však popřel.

Grohmanová, která měla podle odhadu na konci srpna asi 100 psů, o svá zvířata přišla. O odebrání psů rozhodli na návrh veterinářů úředníci šternberské radnice. Psi skončili především v útulcích.