Vlaky na některých lokálkách končí, obce řeší, co s prázdnými nádražími

Přibice – Se změnou železničního jízdního řádu 14. prosince přestanou na některých tratích jezdit vlaky. Jedná se například o trať Vranovice–Pohořelice, která odbočuje z hlavního tahu mezi Brnem a Břeclaví a obsluhuje obce Přibice a Pohořelice. Ačkoli obyvatelé těchto obcí nejspíš již nikdy nepřijedou domů vlakem, zůstanou v Přibicích i Pohořelicích opuštěná nádraží.

Vlaky jezdily po místní trati, která dnes nese číslo 253, od roku 1895, zprvu ještě pokračovala do pohořelického cukrovaru. Po celou dobu své existence fungovala jako lokálka, dnes na ní jsou k vidění výhradně malé dvouosé motorové vozy.

Zrušení provozu na trati z Vranovic do Pohořelic souvisí se změnami v jihomoravském integrovaném dopravním systému. Vlaky budou od prosince nahrazeny autobusy, které jsou podle Jihomoravského kraje levnější.

Nádražní budova v Přibicích zůstane a město uvažuje o jejím dalším využití. „Potřebujeme sklad komunální techniky, nemáme některé klubovny,“ říká přibický starosta František Stankovič. Správa železniční dopravní cesty, majitel stavby, nevidí problém v prodeji staniční budovy obci, vedení Přibic se ale bojí, že bude příliš drahá.

Na prodeji nádražní budovy se nedokázalo dohodnout vedení obce se SŽDC například ve Ždánicích na Hodonínsku. Budova tak zchátrala, ačkoli zastupitelstvo pro ni má využití v rámci plánované cyklostezky. „Chtěli bychom to udělat tak, že by zde byla možnost ubytování - kvalitního, ale ne finančně náročného,“ přibližuje ždánická zastupitelka Iva Zajíčková. Chátrá například také budova na zrušeném nádraží v Uhřicích u Kyjova na stejné trati jako Ždánice.

Vydáno pod