Dělnická strana oznámila další demonstrace v Litvínově

Litvínov - Místopředseda krajně pravicové Dělnické strany Petr Kotáb dnes oznámil na litvínovské radnici konání dalších demonstrací. Pod heslem "za odvolání starosty Litvínova a zkorumpovaných úředníků" jsou ohlášeny od prosince do konce dubna 2009. Podle Kotába i přes oznámení platí, že se do 15. ledna žádná shromáždění či demonstrace svolané Dělnickou stranou neuskuteční.

„Oznámení jsem na radnici podal, a to i na prosinec. Stále však platí, že do 15. ledna dáme radnici a vládě čas, aby situaci v janovském sídlišti řešila,“ uvedl Kotáb. Pokud podle něj vedení města i stát selžou, shromáždění členů a příznivců Dělnické strany v Litvínově na podporu slušných obyvatel janovského sídliště nezabrání ani zákazy.

Radnice přijala v pondělí i oznámení o shromáždění proti rasismu a za řešení situace v sídlišti Janov. Městský úřad má třídenní lhůtu, v níž se může k ohlášeným akcím vyjádřit. Dosud jich už deset zakázal. Kromě extremistů je svolali i lidé nespokojení se situací v sídlišti Janov a Romské křesťanské sdružení. Od konce listopadu až do května 2009 si prostranství a ulice už dříve zabrala pro své akce Židovská liberální unie.

Město se podle tajemnice úřadu Alexandry Sixtové domnívá, že účel shromáždění, která ohlásil už dříve Kotáb, může směřovat k potlačení osobních či politických práv občanů pro jejich národnost, pohlaví, rasu či smýšlení.

Shromáždění pravicových radikálů ve městě vyvolala nepokoje. Extremisté pochodovali do janovského sídliště 4. a 18. října a 17. listopadu. Poslední akce vyústila v ostrý střet s policií, vyžádal si 16 zraněných.

Vydáno pod