Do ČR se vrátili první vojáci polní nemocnice v Afghánistánu

Praha - Armáda zahájila stahování polní nemocnice z afghánského Kábulu. Do Česka se dnes vojenským speciálem vrátili první vojáci a lékaři. Na palubě speciálu bylo 23 příslušníků 5. kontingentu nemocnice. Společně s českými vojáky dorazilo i osm slovenských lékařů a zdravotníků, kteří v nemocnici pracovali. Stahování by mělo být dokončeno 19. prosince, kdy přiletí poslední část týmu včetně velitele Martina Bendy.

Nyní se vracející vojáci jsou už pátou skupinou, která se na letišti v Kábulu vystřídala. Když se v srpnu vraceli jejich předchůdci, poukázal končící velitel Mojmír Mrva na množící se počty válečných zranění, které museli jeho lidé ošetřovat: „Obecně všichni, kdo Afghánistánem prošli, shodně popisují eskalaci potíží a nárůst počtu útoků proti aliančním silám. Udržet misi v současném stavu bude stále obtížnější.“

Polní nemocnice působila v Kábulu od dubna 2007 v mírové operaci ISAF na základě požadavku vrchního velitele NATO v Evropě. Každý z kontingentů čítal stovku lidí, kromě lékařů a sester i zabezpečovací personál a potřebnou ostrahu. Operační činnost ukončila nemocnice v neděli, materiál bude dovezen smluvně zajištěným velkokapacitním letounem An-124 Ruslan.

Odchod vojenských lékařů z letiště u Kábulu neznamená konec české vojenské účasti v Afghánistánu. V provincii Lógar působí český provinční rekonstrukční tým, další vojáci ze speciálních jednotek bojují v rámci operace Trvalá svoboda s bojovníky hnutí Taliban.

Ministerstvo obrany chce českou vojenskou účast v Afghánistánu posílit, návrh však musí ještě schválit poslanci. Vojenskou nemocnici má nahradit nový kontingent v jiném složení. Jeho součástí mají být chemici. Podle ministerstva obrany zůstává v Afghánistánu meteorologická skupina a lidé v řízení letového provozu. Novým prvkem má být naopak logistická podpora kontingentů v Afghánistánu.

Vydáno pod