MHD v Praze se do února nebude omezovat

Praha – Provoz MHD v Praze se do února nebude omezovat s výjimkou zkrácení některých spojů metra C do Ládví. Dohodlo se na tom dnes vedení Dopravního podniku hlavního města Prahy s organizací Ropid, která se stará o integrovaný systém hromadné dopravy v Praze a okolí, a vedením města. Dopravní podnik chce výrazně omezit provoz metra, autobusů a tramvají, nedostane-li příští rok více peněz než mu přisoudil pražský rozpočet.

Pokud se magistrát nedohodne s provozovatelem metra, tramvají a velké části městských autobusů, mohou lidé využívající v Praze městskou hromadnou dopravu očekávat během příštího roku velké problémy. Výsledkem dnešního jednání je ujištění, že se tak nestane dříve než v březnu 2009.

Z pražského rozpočtu příští rok dostane Dopravní podnik na běžné provozní výdaje 7,12 miliardy korun, další 1,99 miliardy půjde na investiční výdaje. Podle opozičních zastupitelů je to o čtvrtinu méně peněz než v minulých letech, někteří rozpočet označili za likvidační.

Generální ředitel Dopravního podniku Martin Dvořák po schválení rozpočtu řekl, že navrhne zvýšení jízdného v hlavním městě. To ale zástupci města odmítají. Údajně se uvažuje i o tom, že by o výsadu bezplatného jízdného přišli lidé starší 70 let. Dalším řešením je zřejmě omezení dopravy. Podle návrhů Ropidu by při nejhorší variantě mohlo být zrušeno až 15 autobusových linek, prodlouženy by mohly být jízdní intervaly u tramvají. V úvahu prý připadá rovněž pásmový provoz v metru.

Vydáno pod