Klaus na kongres ODS zřejmě přijede

Praha - Prezident, čestný předseda a zakladatel ODS Václav Klaus na víkendový kongres občanských demokratů nejspíš přece jen přijede. Informovaly o tom dnešní Lidové noviny. Na kongres dorazí i přesto, že jeho jméno nefiguruje v oficiálním programu. Spory mezi současným vedením občanských demokratů v čele s Mirkem Topolánkem a Václavem Klausem se přiostřily po jednání Ústavního soudu o Lisabonské smlouvě. Objevily se dokonce informace, že Václav Klaus chce ODS opustit.

„Plně respektuji případné rozhodnutí pana prezidenta Klause přerušit spolupráci se stranou, kterou zakládal. Já to beru v této chvíli jako negativní odpověď k pozvání na kongres,“ řekl 28. listopadu současný předseda ODS Mirek Topolánek.

Prezident kolem své účasti na volebním kongresu ODS dlouho mlžil. „Svou účast stále ještě zvažuji, definitivně rozhodnut nejsem, ale pokoušet se mi preventivně přibouchnout dveře, to já myslím, že dobré není pro nikoho,“ uvedl 1. prosince Klaus.

Podle informací Lidových novin nakonec na kongres přijede v sobotu a zdrží se jen krátce, aby přednesl projev plný štiplavých poznámek na adresu premiéra Topolánka. Pak by měl kongres zase rychle opustit. Podle zdrojů listu už by měl mít Klaus projev napsaný a teď ho jen piluje.

Kongres ODS začíná v Praze v pátek, nový předseda by měl být znám v neděli.