Brněnskému soudci hrozí trest za nahlížení do spisů

Brno - Soudci brněnského krajského soudu Miroslavu Novákovi znovu hrozí kárný postih za to, že se nechal pěti svými příbuznými a známými zmocnit k nahlížení do spisů, které o nich vedli Novákovi kolegové na krajském soudu. Kárný senát Nejvyššího soudu dnes vrátil případ Vrchnímu soudu v Olomouci, který původně Nováka zprostil obžaloby. Novák se domnívá, že zákon neporušil.

Novák nahlížel do spisů, které vznikly v souvislosti s pracovní činností jeho manželky, jež působila jako správkyně konkurzní podstaty. Údajně se při tom neoprávněně obohatila, proto na ni poškození podali žaloby. Kdyby soud žalobám na Novákovu manželku vyhověl, dotklo by se to jejich společného jmění.

Novák tvrdí, že zmocnění k nahlížení do spisů v podstatě ani nepotřeboval, protože se mohl jako rodinný příslušník stát vedlejším účastníkem řízení, navíc měl na rozhodnutí naléhavý právní zájem. Zvolil však možnost, jež mu připadala transparentnější, protože nemusel o nic žádat své kolegy, kteří na krajském soudu o žalobách rozhodovali.

Podle ministerstva spravedlnosti ale není možné, aby se soudce v podobných případech nechal zmocnit. „Soudce se ve svém profesním zařazení i osobním životě musí vyvarovat všeho, co by mohlo byť jen myšlenkou zpochybnit nezávislost jeho rozhodování,“ uvedl šéf krajského soudu Jaromír Pořízek, jenž požaduje alespoň minimální kárný postih v podobě důtky nebo srážky z platu.