Pervitinoví baroni skončili v poutech

Ostrava - Skupinu šesti mužů, patřící k největším a nejvýkonnějším výrobcům pervitinu za poslední dobu, dopadli koncem listopadu ostravští policisté. Ve své "perníkové chaloupce" měli muži k dispozici velkokapacitní varny, ve kterých mohli vyprodukovat více než 20.000 dávek pervitinu za měsíc. V týdnu před svým zatčením, kdy jejich produkci monitorovala policie, vyrobili drogu za zhruba dva miliony korun.

Šestice pervitinových výrobců se specializovala výlučně na výrobu drogy, kterou pak prodávali dalším dealerům. Kriminalisté se rovněž zaobírají jejich zdroji rozsáhlého množství léků, které pro výrobu narkotik potřebovali. Během týdne byla skupina ve velkokapacitních varnách schopna zpracovat přes 2300 krabiček léků obsahujících pseudoefedrin. „Policie se v současné době i do budoucna zaměří na dodavatele těchto léků,“ dodal zástupce ředitele ostravské policie Radovan Vojta.

Vojta považuje dopadení mužů za zásadní zásah do drogového prostředí. „Máme informace, že nyní je například na Opavsku či v některých částech Ostravy velmi obtížné pervitin sehnat,“ podpořil své mínění Radovan Vojta. Podle Jiřího Kopečka, šéfa týmu Toxi, který celou akci zastřešoval, jde na severu Moravy rozhodně o největší odhalenou skupinu.

Skupinu policie sledovala od května. Podle kriminalistů byli schopni vyrobit jakékoliv množství drogy. Celkem mohli narkomany zásobit pervitinem za desítky milionů korun. Policisté nyní zjišťují, kteří lékárnici skupině léky dodávali. „Léky si zajišťovali jak v Česku, tak i na Slovensku. Vyrobený pervitin pak distribuovali po celé České republice. Nejvíce ale v Moravskoslezském kraji,“ dodal Kopeček.

Vydáno pod