Neúspěch ODS ve volbách byl nevyhnutelný - pokud nezíská střed, může prohrát zas

Praha - Prohra ODS v letošních podzimních senátních a krajských volbách nebyla překvapivá, ani historická. Dvouleté vládnutí Topolánkova kabinetu však poškodilo ODS více, než se předpokládalo.  Drtivá volební porážka se může v příštích letech opakovat, pokud se občanským demokratům nepodaří zpátky získat středové voliče, kteří hromadně utekli k sociální demokracii. Nicméně důležitější je skutečnost, že pravicoví voliči vůbec nepřišli volit. Vyplývá to z analýzy příčin porážky, kterou pro ODS zpracovali analytik CVVM Daniel Kunštát a politolog z brněnské Masarykovy univerzity Stanislav Balík. Neúspěch nejsilnější vládní strany je podle analýzy srovnatelný s volbami v letech 2000 a 2002.

Nicméně analýza rovněž varuje, že pokud se ODS bude příliš soustředit na středové voliče, může to od ní odvrátit její skalní stoupence. Nicméně mezi hlavní důvody prohry patří podle analýzy také právě hádky v ODS, chování premiéra Mirka Topolánka či obavy z reforem, jejichž symbolem byly regulační poplatky ve zdravotnictví. „Beru to za natolik vnitrostranickou záležitost, že nemám pocit, že by měla někoho zajímat nebo že bych se k ní dokonce měl vyjadřovat,“ podotkl k materiálu premiér.

Stanislav Balík

ODS by se měla vrátit ke svým slibům z roku 2006 o rozumně jednajícím státě. „Určitě to nebyl stát, který by ze dne na den nařizoval zimní pneumatiky na dálnici D1, který by utrácel miliony za vládní kampaň, určitě to nebyl stát, který by utrácel peníze za svážení policejních aut na jedno místo.“

ODS podle jednoho z autorů analýzy Stanislava Balíka promrhala pravděpodobně velký potenciál z roku 2006, kdy slibovala fungující, levný a rozumně jednající stát. Ačkoli však odstranila mnohé z výdobytků sociálně demokratických vlád, tak v řadě oblastí zůstala daleko za očekáváním.

Analýza konstatuje, že občanští demokraté ztratili své tradiční voliče - lidi s průměrnými i mírně nadprůměrnými příjmy, učitele, zdravotníky, živnostníky, ale i studenty a lidi ve věku mezi 30 a 44 lety. Dvě pětiny bývalých voličů navíc k volbám vůbec nepřišly. ODS tak podle analýzy prohrála hlavně proto, že se jí nepovedlo přesvědčit pravověrné pravicové voliče a totálně vyklidila politický střed. „Ztráta středu je klíčem k interpretaci prohry. ODS podpořilo pouze tvrdé pravicové jádro, zatímco 'měkký obal' buď nešel k volbám, nebo 'dezertoval' k sociální demokracii. Jakmile se ODS, ať už vědomě nebo vynuceně, opře pouze o vyhraněně pravicové voličstvo, nemá naději na úspěch,“ stojí v analýze.

Analýza připomíná, že se střetly dvě koncepce předvolebních kampaní - centralizovaná, kterou dopředu avizovala a pak i realizovala ČSSD a decentralizovaná. Pro tu se prý krajské reprezentace ODS rozhodly v obavách z nepopulárnosti kabinetu. Kampaň ODS z centra tak byla malá, příliš obecná a ODS navíc správně nevysvětlila kroky své vlády. Regionální kampaně měly mnohdy až směšnou podobu. Proto „snaha vinit regionální reprezentace z odpovědnosti evidentně neodpovídá realitě“.

Důvody volební prohry ODS podle stranické analýzy:

- ČSSD získala bezmála desetinu voličů, kteří v roce 2006 volili ODS. ČSSD bodovala také na úkor všech ostatních stran a navíc ji podpořila desetina někdejších nevoličů.

- Pouze polovina z těch, kteří volili ODS v r. 2006, podpořila stranu i v krajských volbách. Skoro dvě pětiny (37 procent) bývalých příznivců ODS v krajských volbách nevolily.

- Klíčová témata voleb se týkala celostátní politiky a ruku v ruce s tím došlo k marginalizaci krajské problematiky. Volby byly tudíž referendem o vládě; poplatky u lékaře se staly symbolem obav z vládních reforem. Nicméně i bez poplatků vznikla atmosféra vytvářející negativní obraz o vládě, potažmo o ODS. Jednoznačně platí rovnice: prohra = daň z reformy.

- Oproti minulým volbám ODS ztratila voliče ve specifických sociálních kategoriích; ztratila středové voliče, kteří hromadně přešli k sociální demokracii.

  • Volby do krajských zastupitelstev autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/476/47590.jpg
  • Výsledky druhého kola senátních voleb autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/490/48950.jpg
  • Regulační poplatky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/271/27002.jpg