Na Slovensku budou platit na silnicích nová pravidla

Bratislava - Na Slovensku schválili nová pravidla na silnicích. Mezi zásadní změny patří povinnost jezdit po zasněžených silnicích se zimními pneumatikami, či snížení maximální povolené rychlosti v obcích ze 60 na 50 kilometrů v hodině. Tyto změny pravidel, jež přináší nový silniční zákon, který dnes schválil slovenský parlament, by měly od února začít platit na všech slovenských silnicích.

Maximální pokuta za porušení předpisů se zvýší ze současných zhruba 498 eur (asi 12 700 Kč) na 1300 eur (asi 33 400 Kč). V Česku například může soud potrestat řidiče desetitisícovými částkami.

Řidiči na Slovensku také nově nebudou smět jezdit po zasněžených silnicích, pokud si nevymění letní pneumatiky za zimní. V ČR jsou zimní pneumatiky povinné v zimním období tam, kde to přikazuje zvláštní dopravní značka.

Pro slovenské cyklisty přibude povinnost používat při jízdě mimo obce přilbu. V ČR jsou přilby povinné pro cyklisty do 18 let věku.

Slovenské ministerstvo vnitra, které zákon připravilo, nakonec prosadilo i snížení maximální povolené rychlosti v obci na 50 kilometrů za hodinu ze současné šedesátky, tedy na rychlost, která platí i u nás. Nová opatření by tak podle slovenských úřadů měla přispět ke zvýšení bezpečnosti na silnicích. Na nich loni zemřelo 627 osob, což je nejvíce od roku 2003. V Česku, kde žije téměř dvakrát více lidí, loni zahynulo na silnicích 1123 osob.

Slovenští poslanci schválili silniční zákon téměř ve stejném znění již v červnu. Vložili však do něj i sporná ustanovení, která přímo s pravidly silničního provozu nesouvisela, například širší možnosti státu při stavbě dálnic. I proto slovenský prezident Ivan Gašparovič normu odmítl.

V České republice platí nový silniční zákon od července 2006 a obsahuje i bodový systém postihování řidičů.