Lidé podceňují očkování na klíšťovou encefalitidu

Opava - V Česku onemocnělo od začátku roku klíšťovou encefalitidou kolem šesti set lidí. Nemoc je na vzestupu v Moravskoslezském kraji, kde je nemocných už na pět desítek - což je zhruba o pětinu víc než loni. Odborníci proto doporučují očkování. U nás je před encefalitidou chráněno pouze 17 procent obyvatel. Například v Rakousku je to téměř 90 procent populace. Podle odborníků by lidé očkování rozhodně neměli podcenit. Nakazit se totiž můžou i v případech, kdy zbavují klíšťat svého psa nebo kočku.

Věře z Prostějova je třiatřicet let, má dvě děti a život jí letos v červenci kompletně změnilo jedno klíště. To si přinesla z procházky na konci července. 8. srpna dostala teplotu, začaly ji bolet klouby a hlava, také jí zeslábla pravá ruka, která postupně úplně ochrnula. To ale zdaleka nebylo všechno. „V průběhu čtyř dnů se přidala i levá horní končetina a ochrnutí zádového a šíjového svalstva. Pacientka není v současné době schopna přijímat stravu. Musí být uměle vyživována, oční bulvy se v současné době hýbou jiným směrem, pacientka má díky tomu dvojité vidění,“ popisuje stav paní Věry primář infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petr Kümpel. „Stále jen leží, sestřičky ji polohují, na boku ležet moc nevydrží, tak je pořád na zádech, no je to hrozný,“ svěřuje se Věřin přítel Roman Soldán. „U této pacientky to bude trvat řadu měsíců i let, než dojde k podstatnějším zlepšením. Pravděpodobnost, že tam následky budou, je určitě veliká, bohužel,“ uzavírá primář Kümpel.

Takové tragédii se přitom dá zabránit jednoduše. Stačí se proti klíšťové encefalitidě očkovat. Právě teď, v chladných měsících, je ta nejvhodnější doba. Očkování stojí pět set korun a většinou je hradí pojišťovna. „Po ukončení toho základního očkování třemi dávkami doporučujeme přeočkování jednou dávkou za 3 až 5 let,“ vysvětluje epidemioložka Lenka Pětvaldská. „Určitě všem očkování doporučuji. Nikomu bych ty následky nepřál, je to hrozné,“ říká Roman Soldán.