Poslanci prodloužili lhůtu pro vypořádání s církvemi

Praha - Dolní parlamentní komora dnes prodloužila lhůtu pro práci sněmovní komise, která má na starosti majetkové vypořádání mezi státem a církvemi. Ta měla do konce letošního roku vypracovat návrh majetkového vyrovnání s církvemi. Předseda komise Jan Kasal (KDU-ČSL) ale dnes požádal o prodloužení lhůty a dostalo se mu podpory 170 přítomných poslanců ze všech politických stran i z řad nezařazených poslanců.

V původním vládním plánu mají dostat církve zpět zhruba třetinu majetku zabaveného po roce 1948, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. Proti vládnímu návrhu příslušného zákona o vracení majetku se vedle sociálních demokratů staví komunisté a také tři poslanci ODS v čele s Vlastimilem Tlustým. Podle nich vláda operuje s chybnými čísly. Tvůrci zákona prý dostatečně nevysvětlili, jak došli k sumě, kterou má stát církvím vyplatit.

Proto Poslanecká sněmovna zřídila komisi, která se má tímto problémem zabývat. Až komise svou práci dokončí, vrátí se poslanci zpět k projednávání vládního návrhu.