Autorská práva zvukařů bude řešit ministerstvo kultury

Praha - Ministerstvo kultury hodlá v nejbližší době zahájit proti zvukařům další správní řízení kvůli uplatňování nepřiměřeně vysokých nároků na poplatky. Poslední dobou totiž přicházelo na úřad mnoho stížností na Ochrannou asociaci zvukařů (OAZA). Ti totiž masivně oslovují majitele restaurací a hotelů s požadavkem, aby jim zaplatili autorskou odměnu.

Zvukaři se stejně jako výtvarníci, hudebníci či spisovatelé cítí být jedinečnými autory a nárokují si pravidelnou odměnu. OAZA tedy začala oslovovat hotely, restaurace, ale třeba i pořadatele některých festivalů, aby jim začali platit za veřejnou produkci. Ministerstvo kultury ale tento názor nesdílí. Podle něj mají zvukaři nárok na odměnu za autorská práva jen v případě zvuku u filmů. V případě ryze hudebních děl by zvukaři neměli mít na autorskou ochranu nárok. Ministerstvo kultury proto zvažuje, že by jim část privilegií odebralo. OAZA získala od ministerstva oprávnění k výkonu kolektivní správy až po dlouhém soudním sporu v listopadu 2006. Od té doby musejí provozovatelé hotelů a restaurací odvádět sazby autorských odměn, které si zvukaři nárokují.

V současné době zastupuje OAZA přes 150 zvukařů. Právní zástupce OAZA Stanislav Polčák uvádí počet kolem pěti set existujících českých zvukařů. Někteří odborníci na autorské právo ale namítají, že zvukařů-autorů je v ČR pouze několik a navíc jen v oblasti filmového zvuku.

Kromě OAZA působí v Česku také svaz autorů hudebních děl OSA, Integram zastupující výkonné umělce a další organizace, které zastupují autory literárních, výtvarných a dramatických děl.