Zrušení územního plánu zřejmě zdrží dopravní stavby v Praze

Praha – Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, které zrušilo nový územní plán Prahy, o několik měsíců zdrží stavbu pražského okruhu, vznik nové dráhy ruzyňského letiště se opozdí o více než rok. Řekl to pražský radní Martin Langmajer. Podle něj bude nyní město řešit jednotlivé oblasti odděleně, zvlášť letovou dráhu, zvlášť silniční okruh a podobně. První změny se prý už začaly znovu projednávat.

Soud zrušil změny územního plánu kvůli chybnému zakreslení. Označení staveb neodpovídalo skutečnému obsahu. Podle soudu kvůli tomu obyvatelé ani dotčené orgány přesně nevěděli, čeho se navrhovaná změna územního plánu týká, a plánované stavby tak nemohly být posouzeny z hlediska dopadu na životní prostředí.

Při přípravě opětovné změny územního plánu Prahy kvůli stavbě nové ranveje na ruzyňském letišti bude nutné provést opět tzv. řízení SEA. To posuzuje obecné koncepční materiály se střednědobým a dlouhodobým výhledem na regionální nebo celostátní úrovni.

Zrušení nového územního plánu navrhla městská část Praha-Suchdol společně se třemi vlastníky pozemků, kterých by se dotkla stavba silničního okruhu a kteří proti obchvatu dlouhodobě bojují.