Pražská ODS vybere svého favorita pro volbu stranického šéfa

Praha - Pražští občanští demokraté dnes rozhodnou, koho podpoří v nedělní volbě stranického předsedy. Regionální sněm nejsilnější vládní strany se sejde večer na Smíchově. Podle výsledků z oblastních sněmů by měl podporu hlavního města získat primátor Pavel Bém. Většina regionálních sněmů přitom doposud řekla, že by chtěla v čele strany nadále jejího předsedu a premiéra Mirka Topolánka. O nominaci by dnes měl rozhodnout také ústecký regionální sněm. Podporu Mirkovi Topolánkovi vyjádřilo už devět regionálních sněmů, jeho rivalovi Bémovi zatím žádný. Zatímco Bém volá po změně, Topolánek chce nejdřív ujasnit, kdo může za volební debakl.

Za Bémem, kterého podporuje i čestný předseda ODS a prezident Václav Klaus, stojí většina pražských částí až na osmý obvod. Ten hlasoval pro premiéra a dosavadního šéfa ODS Mirka Topolánka. Praha 1 se po zpochybněném hlasování nevyslovila pro žádného kandidáta, v Praze 5 se sněm nesešel, podporu tam přesto dávají Bémovi.

Výsledky předsjezdových sněmů dokazují propastný rozdíl mezi náladami v centru a regionech. Topolánek má totiž důvěru drtivé většiny mimopražských organizací ODS, a je tedy přes názor pražských organizací favoritem nedělního hlasování.

Na víkendovém kongresu se rozhodne také o novém vedení strany. Z regionálních sněmů zatím nejčastěji pro funkci místopředsedy zaznívala jména ministrů Petra Nečase a Petra Gandaloviče. Do křesla prvního místopředsedy nominovaly kraje Petra Bendla, Ivana Langera a Evžena Tošenovského.

Podle lidí zvítězí Topolánek, tvůrci nové strany chtějí rozdělit ODS

Více než polovina občanů si myslí, že skupina lidí kolem Václava Klause, která oznámila, že založí novou pravicovou stranu, chce rozštěpit ODS. Vyplývá to z bleskového průzkumu, který před nadcházejícím kongresem ODS uskutečnila agentura STEM pro deník Právo.

Pouze čtvrtina dotazovaných soudí, že prezidentovi muži naopak usilují o to, aby se strana sjednotila. Podle průzkumu se více než polovina respondentů domnívá, že při volbě předsedy ODS zvítězí premiér Mirek Topolánek, a jen třetina věří, že větší šanci má pražský primátor Pavel Bém.