Topolánek nebo Bém, dlouho očekávaný souboj o křeslo předsedy strany přichází

Praha - Nadcházející 19. kongres ODS patří mezi důležité mezníky ve vývoji občanských demokratů. Delegáti rozhodnou nejen o novém vedení strany, ale i tom, s jakými prioritami a kterým směrem se strana v budoucnu vydá. Na kongresu, který začíná dnes odpoledne, se střetnou v boji o křeslo šéfa ODS dosavadní předseda občanských demokratů Mirek Topolánek a pražský primátor Pavel Bém. Premiéra Topolánka ale podporuje většina regionů. Zásadní otázkou kongresu bude také, jaký vliv si ve straně uchová její zakladatel - prezident Klaus. Ten se nakonec rozhodl, že mezi delegáty přijede a promluví. Česká televize vysílá celý kongres v přímém přenosu na své zpravodajské stanici ČT24.

Václav Klaus je čestným předsedou ODS a zatím byl na všech jejích kongresech, i když v roce 2003 jen prostřednictvím videozdravice. Nevynechá ani ten letošní. Klaus by měl podle médií na kongresu vystoupit s ostrým projevem. Navíc dává jasně najevo, že pokud zůstane stranickým předsedou Mirek Topolánek, on se vzdá funkce čestného předsedy.

„Trochu mě to mrzí, protože se nedomnívám, že bychom se zpronevěřili odkazu otce zakladatele. Ale musel bych to respektovat,“ komentuje záměry Klause Topolánek, podle něhož by Klausův odchod pro ODS nebyl dobrý. Navíc média v této souvislosti spekulují i o tom, že Klaus hodlá podpořit vznik nové pravicové politické strany.

Regiony stojí za Topolánkem, jen Praha podporuje Béma

Většina regionálních sněmů strany jasně řekla, že ve funkci šéfa strany by si i nadále přála vidět jejího současného předsedu a premiéra Mirka Topolánka. Jeho soupeře Pavla Béma podle očekávání podpořila jen pražská ODS. Nicméně nelze vyloučit kuloární dohody, které by mohly znamenat i překvapivý nástup Pavla Béma. Na druhé straně Topolánkovu pozici nejvíc drží strach z pádu vlády, který si asi většina členů koalice a především ODS z pochopitelných důvodů nyní nepřeje.

Kraje se však také vyjadřovaly k tomu, kdo by podle nich měl obsadit další vysoké stranické funkce. Z regionů zatím nejčastěji pro funkci místopředsedy zaznívalo jméno Petra Nečase. Druhým favoritem na místopředsednické křeslo je Petr Gandalovič. Ani jeden z nich ale nebyl nominován do funkce prvního místopředsedy. „Budu kandidovat na místopředsedu, ale řadového, takzvaného řaďáka,“ řekl novinářům Nečas.

Na funkci prvního místopředsedy kraje nominovaly Ivana Langera, Petra Bendla či Evžena Tošenovského. Pražský primátor a současný první místopředseda strany Pavel Bém již dal najevo, že se v případě neúspěchu v souboji o předsednické křeslo nehodlá ucházet o jiný vůdčí post ve straně. Šanci stát se místopředsedy mají i Aleš Řebíček, Libor Lukáš, Miroslava Němcová, Jiří Pospíšil či Milan Cabrnoch.

ODS rozhodne, kam jde a co chce

Víkendový kongres občanských demokratů bude pro stranu jedním z nejvýznamnějších. Nehraje se totiž jen o předsednické křeslo, ale o další směřování ODS. Proti Topolánkovi se totiž ostře vymezuje zakladatel, čestný předseda strany a prezident Václav Klaus. Vadí mu především vstřícný postoj nynějšího stranického vedení k Lisabonské smlouvě. Navíc se domnívá, že sám Topolánek je příčinou volebního debaklu strany v krajských a senátních volbách. Topolánkův rival Bém, vnímaný jako Klausův politický chráněnec, také oznámil, že podle něj musí skončit současná vláda, v níž spolu s ODS sedí i zástupci KDU-ČSL a Strany zelených.

Zahájení kongresu v pátek 5. prosince v 17 hodin

Součástí pátečního programu je změna stanov strany. Sobotní jednání začne zprávou předsedy ODS Mirka Topolánka. Volba nového šéfa občanských demokratů je plánována na nedělní ráno na 9:00. Volební dopoledne bude pokračovat volbou prvního místopředsedy od 10:00 a volbou řadových místopředsedů v 11:15. Nedělní odpoledne bude ve znamení volby Výkonné rady ODS. Kongres by měl skončit v 19 hodin tiskovou konferencí.