Pecina radí hejtmanům, jak rušit poplatky v nemocnicích

Brno - Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina radí krajům, aby sjednotily způsob rušení poplatků ve svých nemocnicích. Hejtmani podle něj zatím nemají jasno v nastavení systému. Antimonopolní úřad považuje za nejčistší způsob vracení poplatků ze všech typů nemocnic, anebo vracení jen z krajských nemocnic s tříletým limitem 200 000 eur (přes pět milionů korun) na jednu nemocnici.

Pecina soudí, že totožný postup krajů by byl rozhodně jednodušší z pohledu zákona o veřejné podpoře i dalších zákonů. Jeho úřad má v oblasti veřejné podpory jen konzultační úlohu, o případném povolení veřejné podpory rozhoduje Evropská komise. Ve dvou navržených případech by ale EK nic schvalovat nemusela. Limit 200 000 eur na tři roky udává takzvané pravidlo de minimis, podle něhož nejde o veřejnou podporu tam, kde vzhledem k relativně nízké hodnotě částky nedochází k narušení hospodářské soutěže. Kraje ale podle dostupných informací počítají s větší částkou. Například Jihomoravský kraj vypočítal roční částku na 75 milionů korun pro osm nemocnic.

Na rušení poplatků spěchá Paroubek i hejtmani 

Zrušením poplatků se chce do konce roku zaobírat ve sněmovně také předseda ČSSD Jiří Paroubek, který pro mimořádnou schůzi sehnal již dostatečnou podporu poslanců. Koaliční partneři se ale již také modifikaci zákonné normy věnují a chtějí omezit vybírání poplatků pro některé cílové skupiny. Jde především o děti. V Moravskoslezském kraji už ale připravili návrh zákona na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Hejtman Jaroslav Palas je považuje za nesystémové a diskriminační. Koaliční strany ale upozorňují, že rušení poplatků v konečném důsledku stejně zaplatí pacienti.