Plavčice za smrt v akvaparku nemohou

Kladno - Okresní soud v Kladně dnes znovu zrpostil viny dvě plavčice obžalované kvůli loňskému utonutí konžského mladíka v kladenském akvaparku. Státní zástupce je vinil z nedbalosti a požadoval pro ně podmíněné tresty. Soud ale neshledal, že se plavčice dopustily takového zanedbání dozoru, které by bylo příčinou mladíkova utonutí. Kladenský soud vynesl v téže kauze zprošťující verdikt už letos v červnu, ale krajský soud následně výnos zrušil a případ vrátil k přezkoumání důkazů. Žalobkyně ani obhájci s žádnými novými důkazy nepřišli.

Mladík z Konga, žijící v pražském azylovém domě pro uprchlíky, utonul na atrakci zvané space bowl loni 22. dubna. Kritický okamžik zřejmě proběhl právě při střídání plavčíků. Na dně bazénu leželo bezvládné tělo zhruba hodinu, než ho objevila nová směna.

Žalobce již dříve poukazoval na záznamy z kamer v akvaparku s tím, že plavčice se spolu v inkriminované době bavily a nedostatečně kontrolovaly dění u atrakcí. Žádal pro ně podmíněný trest na spodní hranici zákonné sazby a tříletý zákaz práce plavčíka. Plavčice však vinu popíraly s poukazem na to, že není možné v jednom okamžiku a z jednoho místa neustále sledovat dění na všech atrakcích. Chlapcovo bezvládné tělo navíc doplavalo do míst, odkud si ho z běžných stanovišť nešlo všimnout. Soudce dnes znovu konstatoval, že nebylo v silách obou dívek, aby neštěstí zabránily.