Hejtmany povede Michal Hašek, Julínka vyzvali k jednání

Praha - Noví hejtmani dnes zvolili šéfem Rady Asociace krajů ČR jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD). Ve funkci nahradí Evžena Tošenovského (ODS), který sdružení hejtmanů řídil sedm let. Noví hejtmané nesouhlasí se záměrem ministra zdravotnictví vyřadit ze sítě traumacenter čtyři zařízení. Asociace krajů dnes proto vyzvala ministra Tomáše Julínka k jednání. Chce, aby na příštím společném zasedání zástupců regionů hejtmanům postup vysvětlil.

Asociace krajů postup Julínka odsoudila. Vadí jí především to, že svůj záměr na snížení počtu traumacenter s kraji předem nekonzultoval. Domnívají se, že se jejich počet snižovat nemá. Se svými názory proto chtějí seznámit kromě ministra i premiéra Mirka Topolánka. Součástí dnešního jednání bylo i téma jak zrušit poplatky v krajských nemocnicích. Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas oznámil, že připravili novelu zákona, která plošně všechny poplatky ruší a chtějí, aby o ní jednali poslanci.     

Dosud v asociaci až na lidovce Stanislava Juránka zasedali občanští demokraté. Po krajských volbách, v nichž drtivě zvítězila ČSSD, se ale její složení radikálně mění. Bývalým hejtmanům zaniklo členství v okamžiku zvolení jejich nástupců. V Asociaci krajů bude nyní působit 13 hejtmanů za ČSSD a pražský primátor Pavel Bém z ODS. Na dnešním prvním povolebním setkání ale Bém chyběl. Podle Haška byl řádně omluven.

Asociace je zájmové sdružení právnických osob, jehož hlavním cílem je hájit a prosazovat společné zájmy a práva krajů. Poslední zasedání se konalo v září v Heřmanicích na Liberecku, pak se ještě končící hejtmani rozloučili společně s prezidentem Václavem Klausem.