Solana jedná v Praze o společné zahraniční politice EU

Praha - Generální tajemník Rady Evropské unie Javier Solana přijel do Prahy jednat o společné zahraniční a bezpečnostní politice unie za českého předsednictví. Dopoledne se sešel s Mirkem Topolánkem a ministryní obrany Vlastou Parkanovou, se kterou řešil například otázky protiraketové obrany. Odpoledne má Solana na programu jednání s prezidentem Václavem Klausem a šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem.

Bývalý generální tajemník NATO Solana je v ČR na oficiální návštěvě poprvé. Hodně sledovaná bude především jeho diskuse s českým prezidentem Václavem Klausem, který patří k velkým kritikům nynější podoby evropské integrace.

Jednání vysokých představitelů EU v členských zemích před zahájením jejich předsednictví unii je tradiční záležitostí. Česká republika se půlročního vedení Rady EU ujme od počátku ledna, když v čele unie vystřídá Francii. Předsedající země vystupuje jako reprezentant celé unie navenek vůči mezinárodním organizacím i třetím zemím. Často proto s vrcholným představitelem EU pro zahraniční politiku, tedy vlastně evropským „ministrem zahraničí“, musí spolupracovat.