Soud zrušil pokutu, kterou Zlínu vyměřil antimonopolní úřad

Brno - Brněnský krajský soud zrušil třímilionovou pokutu pro zlínskou radnici. Městu sankci loni vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za sérii chybných zakázek. Radnice teď ale uspěla se žalobou na rozhodnutí ÚOHS.

Zlín patří kvůli zakázkám mezi nejčastěji pokutovaná města. Od úřadu dostal ještě za bývalého vedení pokuty v souhrnné výši 665 000 korun. Pokutu tři miliony korun zaplatil za celý balík veřejných zakázek za dobu tří let. Největší z nich se týkala rekonstrukce školy, stavby domu s pečovatelskou službou a výstavby zoologické zahrady Lešná. Město například v několika případech vybíralo firmy losováním a nepřizvalo k tomu notáře.

Antimonopolní úřad většinou obcím a městům uděluje pokuty v řádu desítek tisíc. Připadá mu zbytečné, aby obce dávaly peníze do státní pokladny a odsud k nim v podstatě směřovaly zpátky. V případě Zlína mu však došla trpělivost. „Postoj bývalého starosty byl ojedinělý. Říkal nám: 'Jistě, že jsme to udělali schválně, když vy dáváte tak nízké pokuty',“ uvedl v minulosti šéf ÚOHS Martin Pecina.

Vydáno pod