Praha nevyvrátila pochybení při opravách Karlova mostu

Praha - Ministerstvo kultury trvá i po námitkách magistrátu na svém přesvědčení, že Praha pochybila při opravě Karlova mostu. Město se ale také nevzdává a trvá na tom, že většina výhrad ministerské inspekce je formálních. Mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf uvedl, že kdyby investor oprav dodržoval některé požadavky inspekce, rekonstrukci by protáhl a prodražil.

Ministerská inspekce v listopadu konstatovala, že práce na mostě výrazně narušily autenticitu národní kulturní památky. Odpověď na námitky magistrátu poslala inspekce před týdnem, dnes ji ministerstvo zveřejnilo na svém webu společně s původním protokolem z kontroly a obrazovou dokumentací. V celé verzi si ji můžete přečíst na tomto odkazu.

„V pondělí jsme s dalšími firmami, které se podílejí na opravě Karlova mostu, poslali dopis ministrovi kultury. Stěžujeme si v něm na jednání památkové inspekce,“ řekl Jiří Petrák ze stavební společnosti Mott MacDonald, která se na rekonstrukci podílí. Dodal, že ministra kultury Václava Jehličku (KDU-ČSL) požádali o audienci.

Většina námitek města podle dnešního vyjádření inspekce vychází ze špatné interpretace památkového zákona - výkonným orgánem památkové péče je magistrát, zatímco odbornou organizací je Národní památkový ústav. Jeho zástupce však nemůže rozhodovat o obnově památky, na což se magistrát ve svých námitkách odvolával.

Podle inspekce již opravy od doby jejího zjištění probíhají kvalitněji, nyní jde především o napravení počáteční fáze rekonstrukce. Ministr Jehlička původně nehodlal nikoho postihnout. Tento týden však své mínění opravil. Za poškození národní kulturní památky ukládá zákon pokutu maximálně čtyři miliony korun.

Vydáno pod