Na Zlínsku budou povinné zimní pneumatiky jen na jedné silnici

Zlín – Povinná zimní výbava bude ve Zlínském kraji zatím jen na jediné komunikaci. Nová dopravní značka se má objevit na silnici II/428, která vede přes kopec Bunč. Úsek by měl být označen příští týden. Podle dřívějších plánů se značka měla objevit na třech silnicích v kopcovitých oblastech Vsetínska, policie ale byla proti.

Na části silnice II/428 bude povinná zimní výbava, protože není v zimě solena ani sypána. „Je to úsek, kde se neprovádí zimní údržba. Přesto se tam v zimě hodně jezdí,“ uvedl Bronislav Malý z Ředitelství silnic Zlínského kraje. O označení cesty ovšem požádal odbor dopravy v Uherském Hradišti.

Ředitelství silnic Zlínského kraje mezi původně plánované úseky s povinnou zimní výbavou silnici II/428 nezahrnulo. O umístění nové dopravní značky k Bunči požádal odbor dopravy v Uherském Hradišti.

Zimní pneumatiky měly být naopak povinné na cestě vedoucí z Prostřední Bečvy přes Soláň do Velkých Karlovic, silnici z Velkých Karlovic na Makov až po státní hranici se Slovenskem a úsek z Prostřední Bečvy na Pustevny. Tam ale nakonec modré značky se symbolem auta a vločky nebudou.

„Podali jsme žádost na dopravní inspektorát policie ve Vsetíně a na příslušné odbory dopravy, ale policie s naším návrhem nesouhlasila,“
vysvětlil Malý. Policisté se podle něj obávali, že by nestihli vyznačit objízdné trasy pro řidiče, kteří v autě zimní výbavu nemají. V příštím roce by se ale situace mohla změnit.